top of page

מה טיפול באומנות וביבליותרפיה יכול לתת לי? 

שרית בר זקן

 

זו שאלה חשובה שאנחנו יכולים לשאול את עצמנו כאשר אנחנו מנסים לבחור סוג של טיפול עבור עצמנו או עבור קרובינו.

אני חושבת שהמילה "טיפול" מוכרת מאוד מעולם הפסיכולוגיה. כשאנחנו הולכים לפסיכולוג אנחנו מבינים שאנחנו נכנסים לטיפול. המטפל ישוחח איתנו על מה שקורה לנו, על הבעיות או קשיים, וביחד נעבוד על הדברים.

אומנות בתוך טיפול זה משהו זר ושונה. הוא מעורר סקרנות ומחשבות על איך אומנות יכולה לעזור לי עם הבעיות שלי? אגב, ביבליותרפיה נכלל תחת הכותרת טיפול באמצעות אומנויות.

 

אז ככה, לכל אחד מאיתנו יש צד יצירתי. חלק זה קיים בתוכנו בצורות שונות וכל אחד בדרכו הייחודית יכול ליצור ולהיות יצירתי בצורה זו או אחרת. כשאני מדברת על יצירתיות, אני לא מתכוונת להיותינו אומנים מוכשרים. עניין הכישרון והיופי שביצירתיות אינו רלוונטי כלל בטיפול, כי המטרה של החלק היצירתי היא ביטוי של עצמי ולא האם היצירה יפה בעיני האחר. אין כאן שיפוטיות ולא ביקורתיות, כל מה שאתה מביא כדרך הבעה הוא מצוין ומתקבל בברכה. המטופל לא צריך להיות מוכשר באומנות.

אותו ביטוי יצירתי שעליו אני מדברת, שזה יכול להיות באמצעות ציור, כתיבה, פיסול, דרמה ועוד, מגיע ממקורות נפשיים שלנו. כלומר, מהחוויות שחווינו בחיים, מהאישיות המיוחדת שלנו, ממצב הרוח, ממחשבות ותפיסות עולם שלנו ועוד.

לעיתים הביטוי היצירתי מסב לנו הנאה כשאנחנו יוצרים. בזמן היצירה אנחנו משתחררים מכבלי המילים שמגבילים את היכולת שלנו להסביר את עצמינו ואנחנו מתמסרים ליצירה מבלי לחשוב ולתכנן מה אנחנו רוצים להגיד למטפל. ברגע שיוצא מאיתנו החלק היצירתי והבריא הזה, אנחנו באופן לא מודע "מדברים" על עצמנו וכך בלי להתכוון אנחנו מספרים משהו על עצמנו ועל הצרכים שלנו. המטפל נמצא שם איתנו, עוזר לנו להבין את עצמנו, לפרש את מה שעשינו ולמצוא דרכים אלטרנטיביות למצבי חיינו.

אני רוצה לשתף אתכם בתהליך שמאפיין פגישה טיפולית אצלי בחדר הטיפולים. מטופלים מגיעים עם רצון לעבור תהליך של שינוי ולהרגיש טוב יותר עם עצמם ועם סביבתם. הם מעוניינם לעבוד על הקשר שלהם עם חברים, עם הבוסים, להתמודד עם התקפי זעם, עם תחושת חוסר ביטחון, פחדים מהצלחה או כישלון ועוד.

המפגש בדרך כלל מתחיל בשיחה על מה שקורה בחיי המטופל ומתוך השיחה אנחנו מתמקדים בנושא משמעותי שהמטופל דיבר עליו ולאחר מכן אנחנו בוחרים אמצעי אומנותי שמתחבר אל המטופל (כתיבה, סיפור, ציור, פיסול, דרמה), על מנת לעבוד באמצעותו על הנושא. המטופל מתחיל ליצור לאחר שאני נותנת הנחיה מסויימת או מאפשרת ביטוי חופשי. אחרי שהמטופל מסיים את היצירה, אנחנו מתבוננים בה ומשוחחים או ממשיכים אותה עם הנחיה נוספת שלי או ללא הנחיה. מסיימים את הפגישה בדרך כלל עם תובנות חדשות ודרכים ליצירת שינוי.

 

מטופלים מדווחים על הרגשה טובה, שמבינים אותם, שעוזרים להם להתבונן בעצמם ושהם מבינים מה עליהם לעשות על מנת להגיע לשינוי. הם מדווחים על שינויים מהירים בחייהם ועל תחושה מוגברת של אושר.

אני מאוד מאמינה בדרכי כמטפלת וזאת לאחר שנים של עבודה ולמידה, שילוב של גישות טיפוליות שונות והכי חשוב, הקשבה רבה למטופל תוך כדי התאמה של העבודה הטיפולית לצרכיו.

 

אתם מוזמנים ליצור איתי קשר על כל שאלה או התלבטות.

לפגישת היכרות ללא התחייבות ניתן להתקשר: 054-2490320

 

או למלא את הפרטים ואחזור אליך בהקדם:

 

.

שם *

אימייל *

טלפון

הודעה

Success! Message received.

Success! Message received.

bottom of page